Blog

Konutta KDV değişikliği konusu nedir?

Maliye Bakanlığı’nın yılın ilk günü açıkladığı ve inşaat sektörünün ve gayrımenkul edinmek isteyenlerin yoğun olarak tepkisini çeken konutta KDV düzenlemesinin yankıları sürüyor. BAYL Yapı ve İnşaat olarak bizde bu konuda açıklamalar yapmak istedik.

Yeni yılın gelmesiyle 01 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeye göre; Büyükşehir’lerde olması, lüks ve veya birinci sınıf inşaat kalitesinde gerçekleştirilmesi şartıyla, 01 Ocak 2013 tarihinden sonra ruhsatı alınan ve sayılan iki şartı aynı anda sağlayan 150 metrekare altındaki konutlardan arsa metrekare birim değeri 500-1.000 lira arası olanların proje tesliminde %8, 1.000 lira ve üzeri arsa m2 birim değeri olan konutların tesliminde yüzde 18 oranında KDV uygulanmasına karar verilmiştir

Satılacak konutun yüzde 18 KDV’ye tabii tutulması için sadece arsa bedelinin 1000 TL/metrekare üzerinde olması da yeterli değil. Katma Değer Vergisinin yüzde 18 üzerinden alınması için konutun ‘lüks’ sınıfında inşa edilmiş olmas gerekmektedir. Maliye yetkilileri, Türkiye’deki konutların büyük kısmının lüks statüsünde olmadığını, yeni düzenlemenin yanlış anlaşıldığını söylemektedir.

LÜKS KONUT KAVRAMI TAM OLARAK NEDİR ? Geçmişte lüks olarak sayılan konutlar bugün standart hale geldi. Lüks konut kavramının yapılan düzenleme ile birlikte güncellenmesi gerekiyor. Açıklamaya göre; yapı malzemelerinin ithal olması, yüzme havuzu ve spor tesislerinin bulunması projenin Lüks segmente yer alması için koşuldur. Bu kriterlere göre; İstanbul’da yapılan markalı ve nitelikli konut projelerinin çoğunun lüks tanımının içine girdiğini söyleyebiliriz. Artık, hem açık, hem kapalı otopark yine hem açık, hem de kapalı havuz dahi Türkiye ekonomisinin kalbinin attığı ve finans merkezi adayı İstanbul’daki büyük konut projelerinde neredeyse standart hale geldi. Daha 10 sene öncesine kadar lüks olarak geçen bir çok kriter günümüzde standart olmuş durumundadır. 10 yıl öncesinde bir projede havuz, güvenlik, sauna, otopark gibi özellikleri bulunması lüks sayılması için yeterliydi. Bu da günümüz şartlarına göre, lüks konutun tanımı güncellenme gerektiğini göstermektedir.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “100 bin TL’lik bir ev ile 1 milyon dolarlık bir evin vergi oranı aynı olmayacak” şeklindeki açıklamasına göre bu oran aynı olsa dahi bu oranın 100 bin TL ile 1 milyon TL’ye uygulanması neticesinde ortaya çıkacak rakamlar zaten aynı olmayacaktır. Zaten bait bir hesap yapacak olursak doğan vergi arasında zaten 10 kat fark mevcut olmalıdır.

Bir diğer husus ise merkezden uzak, yeni yerleşim noktalarında yapılan konut projelerinin satış ve pazarlamasında sorun yaşayan müteahhit firmaların, kentsel dönüşüm dahilinde olup şehir merkezinde bulunan yerlerde yapacakları projeleri çok daha hızlı pazarlayabilecekleri gerçeğine göre bu düzenlemede bu kriterlerin de göz önünde bulundurulması olacaktır.

Günümüz Türkiye’sinde 800 bin konut stoğundan bahsediliyor. Unutulmaması gereken, doğru yerde, doğru proje her zaman alıcı bulur.